hibaby

Tiedote 1.2.2019

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen: ratayhtiöt mahdollistavat pääradan ja muiden ratayhteyksien kehittämisen.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta esitteli tänään liikenne- ja viestintäministeriön esityksen, jonka mukaan raideliikenneinvestointien edistämiseksi perustetaan valtion kokonaan omistama osakeyhtiö. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen näkee ratayhtiöiden perustamisen välttämättömänä askeleena parempien ratayhteyksien eteen.

– Tämä on loistava homma. Olemme pitkään etsineet uusia rahoitusmalleja suurten liikenneinvestointien toteuttamiseksi. Valtion ja kuntien yhteistyö ratojen kehittämisessä on ehdottomasti tarpeellista, hankeyhtiöillä otetaan askel oikeaan suuntaan. Pidän erittäin tärkeänä, että pääradan välityskykyä ja kapasiteettia pystytään lisäämään kasvukäytävälle Helsinki-Hämeenlinna-Tampere. Sillä on vaikutus koko maan raideliikenteeseen, Jokinen toteaa

Ratahankkeet, kuten päärata, Tunnin juna Turkuun ja Idän radan nopeuttaminen, ovat olleet kaikkien poliitikkojen huulilla, sillä ratayhteyksien kehittäminen on olennainen osa ilmastonmuutoksen torjunnassa. Jokinen näkee, että ministerien esityksellä päästään ennen pitkää sanoista tekoihin. Budjettirahoitus ei Jokisen mukaan riitä. Ehdot esityksen toteutumiselle ovat myös Jokisen mielestä selvät.

– Suomalaiset ratayhteydet kaipaavat kipeästi investointeja, eikä valtiolla ole mahdollisuuksia rahoittaa yksin kaikkia hankkeita. Hankeyhtiöt ottavat mukaan kaupunkeja ja julkishyödyllisiä yhteisöjä, jotka tulevat mukaan investoimaan. Hankeyhtiömallit vaativat kuitenkin toteutuakseen mahdollisuuden rataliikenteen kilpailuttamiselle sekä yhtiöihin edellytetään kaupunkien sitoutumista, Jokinen huomauttaa.

Eduskunta on päättänyt valmistella 12-vuotisen liikennesuunnitelman, jolla määritellään suuntaviivoja suomalaisen liikennejärjestelmän kehittämiseksi. Hankeyhtiöt vähentävät tarvetta valtion budjettirahoitukselle, jolloin hankeyhtiöiden käyttäminen ei myöskään supista tai rajoita 12-vuotisen valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman valtion rahoitusohjelmaa. Jokinen pitää tärkeänä, että liikennejärjestelmää kehitetään kaikista mahdollisista suunnista.

– 12-vuotisesta liikennejärjestelmäsuunnitelmasta keskusteltiin viimeksi eilen eduskunnassa. Tärkeintä suomalaisessa liikennejärjestelmän kehittämisessä on löytää keinoja, millä raha riittää kaikkiin investointitarpeisiin. Hankeyhtiömallit auttavat osaltaan tässä, suurimmat hankkeet saavat muitakin investoijia mukaan. Laitetaan radat kuntoon, Jokinen päättää.

Lisätietoja
Kalle Jokinen, puh. 050 512 0128

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *