Vaalilupaukset

Menossa on eduskunnan hullut viikot. Vaalien lähestyminen sekoittaa monen pään. Vaalilupauksilla käydään nyt petollista huutokauppaa. Miljardeja maksavat lupaukset ovat katteettomia, niihin ei kannata uskoa. Suomen talous tarvitsee turvaväliä löysien lupauksien sijaan, sillä emme ole vielä edes ratkaisseet nykyisten palveluiden rahoitusta. Löysien lupausten ja velkaantumisen politiikkaa voisi verrata pikavippiin – aluksi naurattaa ja rahaa riittää, lopulta itkettää ja maksetaan kiskurikorkoa omista virheistä.

Seuraavan hallituksen taival ei ole yhtään ruusuisempi kuin istuvan hallituksen. Ikääntyvistä ihmisistä on pidettävä jatkossakin huolta, mikä lisää eläke-, terveys- ja hoivamenoja. Samaan aikaan työikäisiä on entistä vähemmän eikä lapsiakaan synny enää yhtä paljon kuin aiemmin. Toisin sanoen menot tulevat kasvamaan seuraavalla vuosikymmenellä entistä nopeammin.

Tämä korostaa tarvetta nykyisen, vastuullisen politiikan jatkumiselle. Työn linjan on jatkuttava, jotta pystymme verotuloilla turvaamaan palvelut sekä varautumaan tuleviin taantumiin ja väestön ikääntymiseen. Talouspolitiikan tulisi olla kuin katon rakentamista – tehdään se huolellisesti, hyvän sään aikana ja tehdään katto kestämään kovempiakin säitä. Tulevaisuus ei ole ongelma. Se on haaste ja mahdollisuus. Asiat ovat ratkaistavissa vain vastuullisella yhteistyöllä, ei kinastelulla, eikä poliittisten irtopisteiden keruulla ja riidan kylvämisellä. 


You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *