Vanhustenhoito

Kokoomus haluaa jokaiselle vanhukselle riittävän hoidon, jota 0,7-hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin ei kaikille takaa.

Ihmisen tarvitseman avun pitää ratkaista se, paljonko hoitajia ja millaista osaamista tarvitaan. Hoitajia on lisättävä niin paljon kuin, ihmisen riittävä hoito sitä edellyttää. Kokoomuksen ehdottaman valtakunnallisen hoitoisuusmittarin avulla on mahdollista huomioida vanhusten yksilöllisen hoidon, hoivan ja kuntoutuksen tarve. Henkilöstön määrä ja osaaminen voidaan siten kohdentaa hoidettavien hoidon tarpeen ja muiden mitoitukseen vaikuttavien tekijöiden mukaan.

Me Kokoomuksessa epäonnistuimme pahasti viestinnässämme vanhustenhuollon tavoitteista. Tavoitteemme vanhusten hoidon laadusta ovat selvästi paremmat, kuin muilla puolueilla, mutta emme pystyneet kertomaan asiaa ymmärrettävästi. Joskus julkisuudessa käy näinkuin Petteri Orpolle on nyt käynyt, että hyvää tarkoittavasta luotettavasta henkilöstä tehdään muutaman epätarkan lausunnon perusteella mediassa konna. Oppositio kertoo monimutkaisen ongelman ratkeavan yksinkertaisella keinolla, yhdellä lakiin kirjattavalla luvulla 0,7. Se ei kuitenkaan riitä ja kokemuksesta tiedetään, että monimutkaisiin ongelmiin ei ole olemassa yksinkertaisia ratkaisuja.

Opposition lakiesitys laitoshoidon hoitajamitoituksesta on ikäihmisten hoivaa eriarvoistava, koska kotihoidossa olevat vanhukset on keskustelussa sivuutettu kokonaan. Kokoomus esitti viime vuoden lopussa julkaisemassaan senioriohjelmassa vanhuspalvelulain sitovuuden lisäämistä ja sen osana hoivatakuuta, jotta hyvä hoito ja inhimillinen kohtelu toteutuisi yhdenvertaisesti jokaisen vanhuksen osalta. Hoivatakuu toisi nykyistä sitovammat määräajat hoitoonpääsyyn, riippumatta hoitopaikasta tai siitä, onko vanhuksella hänen oikeuksistaan huolehtivia omaisia. Oppositio sen sijaan on esittänyt mekaanista 0,7 hoitajamitoitusta pelkästään ympärivuorokautiseen hoitoon ja jättänyt kylmästi syrjään sen vakavan tosiasian, että myös kotihoidossa on huutava pula hoitajista. Kotihoidon varassa olevien ikäihmisten kunto on entistä huonompi ja yhä useampi heistä on muistisairas. Kokoomus haluaa huolehtia siitä, että hoitajia on riittävästi myös kotihoidossa ja omaishoitajien tukena.

Yksittäisenä toimena opposition esitys pakottaisi kunnat siirtämään henkilöstöä ympärivuorokautiseen hoitoon jo nyt tiukalla olevista kotihoidon palveluista. Mitoitusvaatimuksen asettaminen 0,7:ään hoitajaan yhtä asiakasta kohden merkitsisi heti arviolta 4200 uutta työntekijää ympärivuorokautiseen hoivaan, pois kotihoidon palveluista. On hyvä myös tietää, että yli 4000 uuden hoitajan kouluttaminen kestää 4-6 vuotta.

Hoitajapula on jo nyt vakava tosiasia koko vanhustenhuollossa. Kotihoidossa olevien vanhusten määrä ja palveluiden tarve kasvavat koko ajan. Kokoomus haluaa kantaa vastuuta kaikista ikäihmisistä riippumatta siitä, millaisten palveluiden piirissä he ovat. Siksi tarvitaan hallituksen jo käynnistämä koko vanhuspalvelulain remontti. Myös hoiva-alan houkuttelevuuden ja työhyvinvoinnin lisäämiseen tarvitaan ripeitä toimia. Koulutusmääriä on niin ikään arvioitava uudelleen.

Tänään saatiin hyvä uutinen vanhustenhuoltoon, kun opetus- ja kulttuuriministeriö päätti käynnistää uudelleen yhtenäisen valtakunnallisen soveltuvuuskokeen valmistelun sote-alalle.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *