Sosialistihallituksen suunta on väärä

Eduskunnassa käytiin keskiviikkona värikäs keskustelu oppositiopuolueiden vaihtoehtobudjeteista. Kyseisen asiakirjan laatiminen oli kova urakka ja uutta meille kokoomuslaisille 12 hallitusvuoden jälkeen. Uskallan sanoa, että esityksemme on paras vaihtoehtobudjeteista ja se on myös selkeästi parempi suomalaisille, kuin Rinteen hallituksen talousarvioesitys.

Viime hallituskaudella tehdyn määrätietoisen politiikan ansiosta 140 000 suomalaista sai työpaikan. Oman toimeentuloon rakentuva elämä tuo tulevaisuudenuskoa itselle ja läheisille. Lähtökohdat Rinteen hallituksella oli huomattavasti paremmat kuin edellisellä. Hallituksen talousarvioesitys uhkaa murentaa viime vaalikaudella luomamme pohjan maamme kyvyltä vastata tämän päivän ja tulevaisuuden haasteisiin. Talousarvioesitys vie meitä huolestuttavasti kohti laskevaa työllisyyttä ja kasvavaa velkaantumista. Kokoomus on keväästä asti tästä varoittanut, mutta meitä ei ole uskottu. Nyt tätä samaa varoitusta voi kuulla monelta taholta: ekonomistit, valtionvarainministeriön virkamiehet, komissio ja tiistaina kansainvälinen valuuttarahasto. Olisiko jo aika herätä ja tarttua työllisyystoimiin. Kokoomus osoitti vaihtoehtobudjetillaan, että asioita voi hoitaa toisinkin. Enemmän työpaikkoja suomalaisille, enemmän käteen omista ansioista, vähemmän velkaa, tärkeitä panostuksia palveluihin, turvaan ja tulevaisuuteen.

Vaihtoehtobudjettimme selkein ero hallituksen esitykseen on, että se tuo suomalaisille kaivattuja uusia työpaikkoja. Eduskunnan tietopalvelun ekonomistien laskelman mukaan Rinteen hallituksen talousarvio heikentää ensi vuonna työllisyyttä 5000 työllisellä. Se on surullinen tulos. Jos Rinteen hallitus ei tekisi mitään, työllisyystilanne olisi ensi vuonna parempi.

Kokoomuksen vaihtoehto taas toisi Suomeen 60 000 uutta työpaikkaa eduskunnan tietopalvelun ja muiden talouden tutkimuslaitosten asiantuntija-arvioiden mukaan. Listasin Kokoomuksen keinot edellisessä ”Kuulumisissa”. Työssäkäyvän perheen kukkarolla hallitus käy ensi vuonna 95 euron verran, Kokoomuksen vaihtoehdossa samalle perheelle jäisi 446 euroa enemmän käteen.

Vasemmistopuolueet ovat aloittaneet jo esityksemme syyttelemisen, mutta kannattaa huomata, että molempien vaikutukset tuloeroihin ovat samanlaiset. Hallituksen budjetti pienentää tuloeroja kasvattamalla tukia ja kiristämällä verotusta. Kokoomuksen ehdotus pienentää tuloeroja saman verran, mutta vaikutus tulee siitä, että ihmiset pääsevät töihin!

Kokoomuksen vaihtoehto on taloudellisesti vastuullisempi kuin hallituksen. Silti pystymme panostamaan hallitusta enemmän koulutukseen, terveyteen, turvallisuuteen ja ympäristöön. Ne ovat ne asiat, joista suomalaiset puhuvat ja joihin pitää olla kunnon vastaukset.

Panostamme koulutukseen 320 miljoonaa enemmän pysyvää rahoitusta kuin hallitus. Tämä ei ole mitään väliaikaista rahaa, kuten opetusministeri Anderssonin mallissa, missä ammattikoulujen lisäopettajat palkataan vain pariksi vuodeksi ja irtisanotaan, kun rahat on käytetty. Me haluamme varmistaa, että näin ei käy, tekemällä rahoituksesta pysyvää.

Alennamme varhaiskasvatusmaksuja lapsiperheiden aseman helpottamiseksi. Sairaanhoitajan ja poliisin perheessä tämä tarkoittaa yli tuhannen euron säästöä vuodessa. Korotamme opintotuen tulorajoja, jotta opiskelijoita ei rangaistaisi ahkeruudesta. Lisäämme korkeakoulujen itsenäisyyttä miljardin pääomituksella vakaamman tulevaisuuden turvaamiseksi.

Olemme rakentaneet 150 miljoonan euron paketin ikääntyneiden parempaan hoivaan. Sillä saisi tuhat uutta hoitajaa kotihoitoon, tuhat uutta hoitajaa ympärivuorokautiseen hoivaan ja rahaa jäisi vielä palveluiden kehittämiseenkin. Kiristämme hoitotakuuta niin, että jokainen voisi päästä lääkäriin silloin, kun apua tarvitsee. Perumme kotitalousvähennyksen leikkaukset ja parannamme yli 75-vuotiaiden kotitalousvähennystä niin, että vähävaraisemmatkin ikäihmiset voisivat sitä käyttää.

Kokoomus ottaa ihmisten huolen turvallisuudesta hallitusta vakavammin. Meidän vaihtoehtobudjetti varmistaa poliisien määrän nostamisen asteittain yli 8000 poliisiin, jotta poliisilla on riittävät valmiudet vastata nykypäivän haasteisiin. Lisäämme euroja maanpuolustukseen niin, että sekä sopimussotilaiden määrää että kertausharjoituksia lisättäisiin. Toimintakykyinen poliisi ja vahva maanpuolustus ovat turvallisuuden selkäranka.

Nopeat raideyhteydet pitää saada liikkeelle. Pääomitamme raideyhtiöitä yhteensä 2 miljardilla. Kuokan laittaisimme maahan heti sekä Pasila-Riihimäki-välillä että Espoon kaupunkiradalla. Lisäisimme myös tienpidon rahoitukseen yli 500 miljoonaa, jotta tieverkko koko maassa saadaan turvallisesti liikennöitävään kuntoon. Kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa jatketaan myös jo viime vuosina kiinni pitämäämme linjaa, että työssäkäynnin kustannuksia ei lisätä polttoaineveron korotuksilla. Olemme myös valmiit poistamaan autoveron vähitellen useamman vuoden siirtymäajalla.

Kokoomus tekee huomattavia panostuksia ja sen lisäksi kevennämme kaikkien palkansaajien sekä eläkeläisten verotusta miljardilla eurolla. Kaiken tämän jälkeen julkinen talous vahvistuisi, sillä velkaa kokoomuksen vaihtoehto ottaa 1,5 miljardia euroa vähemmän kuin hallitus. Tämä on todellinen vaihtoehto hallituksen päättämättömyydelle.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *